Työelämällä tarkoitetaan toimintaympäristöä, jossa tehdään suunnitelmallista työtä palkan saamiseksi. Jokaisella on yhdenvertainen oikeus tehdä työtä työkykyä vastaavassa työympäristössä ja yhteiskunnalla on velvollisuus tukea työelämään pääsyssä ja siellä pysymisessä (vammaisten oikeuksien sopimus artikla 27).
Paikka auki on sosiaali- ja terveysministeriön avustusohjelma, jolla tuetaan nuorten (alle 30 v) ja/tai osatyökykyisten työllistymistä. Rahoitus paikka-auki ohjelmaan jaetaan sotealan järjestöille uuden työntekijän palkkaamiseksi. Järjestöt vastaavat avustuksen hakemisesta ja henkilöiden rekrytoinnista itse. Paikka auki työsuhde kestää aina yhden vuoden. Hain järjestöavustajan paikka-auki työtä, koska minulla oli kokemusta järjestöissä toimimisesta vapaaehtoistyön sekä luottamustoimien kautta. Varsinaista…
Olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä nyt pari vuotta. Oli oikeastaan aika helpottunut olo jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle, koska olin miettinyt sitä jo vuoden. Olin kokeillut työelämässä jo monenlaista ja koin, että se on aika haastavaa. Toisaalta eläkkeellä olo on raskasta, kun aina pitää miettiä mitä tekee, ei ole sellaista rutiinia. Oon koittanut opetella, että aamulla herään aikaisin ja illalla meen…
On ollut niin huonoja kokemuksia työelämässä ja omistan kolme eri ammattia, mieluummin opiskelen kun olen työttömänä. Ei ole perehdytetty kunnolla ja on saanut siitä saanut sitten palautetta, kun hommat ei ole sujuneet. Esim. kysytty, miksi jättänyt kohteen siivoamatta, kun ei oltu kerrottu, että se pitäisi siivota. Kun ei pystynyt siivoamaan tavoiteajassa, irtisanottiin tekstiviestillä eikä asiaa…
Tietoa ja vinkkejä työelämästä
- Tuet, palvelut ja etuudet (vates.fi) -paina tästä
- Haluatko Paikka auki -työntekijäksi? – Paikka auki (paikka-auki.fi)
- Kuntoutus – reitti takaisin työelämään (työeläke.fi) -paina tästä
- Työkyvyn tukeminen (kela.fi) -paina tästä
- Työkyvyn tuki ja kuntoutus (kela.fi) -paina tästä
- Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä (tem.fi) -paina tästä
- YK:n yleissopimus vammaisten ihmisten oikeuksista – Selkokielinen versio (valtioneuvosto.fi) -paina tästä